30 května 2006

Čtverec 2006

Každoroční festival letos
20.ročník 4.-5.8.2006

Dolní Poustevna.


Lidoví léčitelé

Surový výkřik ze severních Čech. Lidoví léčitelé, ústecká neo-undergroundová sebranka s vazbami na kapely Hanuman a Tshikuna. Jejich prozatím největší úspěchem bylo předskakování kanadským pošukům Les Georges Leningrad. Lidoví léčitelévás buď vyléčí, anebo přivedou do blázince…

Njorek

Jaroslav "Olin" Nejezchleba, Stanislav Barek a Michal Müller, trojice renomovaných hudebníků přesvědčuje už několik let o životaschopnosti nezvyklého folk(lór)-rockového spojení výtečnými koncerty i studiovými nahrávkami. Srdce patriotovo se dme pýchou, při zjištění, že hráč na citeru Michal Müller pochází z našeho bohem a politiky opuštěného kraje.

Děti deště

Jak si představuje blues noise-rocková kapela? Děti deště vám to předvedou! Pod romantickým názvem očekávejte nekonvenční hudební atak.

Fru Fru

Rytmický kolibřík v erbu kapely, dvě pozoruhodné desky na kontě, nominace na Anděla ale především pověsti o jiskřících koncertních zážitcích doprovází kapelu soustředěnou kolem Václava Bartoše (ex Pluto).

Twenty Two (IRL)

Tihle Irové budou na malé scéně perlou pro "alternativní " posluchače. Nic jim není svaté a hlavně vše dělaj s nadhledem a humorem. Na své si přijdou jak příznivci rychlého hardcore, tak i takzvaní "technici" a příznivci kapel s automatickým bubeníkem.

Už jsme doma

Co dodat, klasika alternativní scény sklízející ova(o)ce na Východě i Západě. Po více než dvacetileté existenci a personálních rošádách jsou UJD stále inspirativní záležitostí.

Garage

Nezničitelný Tony Ducháček se svou partou vyráží z garáže. Rocková dekadence v českém podání.

Zombie Joe (D)

Rocková energie zasnoubená s inteligencí. Přidáte-li charismatického frontmana s vizáží , díky níž by potřeboval ochranku odhánějící dychtivé fanynky, máte výtečný koncert. A mimochodem, na předělávku písničky od Björk v zombiovském aražmá hned tak nezapomenete.

Rose Mean Rose

Představitelé ústecké klubové scény. Garážové kytary a energická zpěvačka.

Sestry Steinovy

Že jsou Sestry Steinovy ze severočeského Děčína nepřehlédnutelným objevem na folkové scéně, si povšimlo nejpozději od podzimu roku 2001, kdy jim vyšel u Indies Records debut "Lilie polní", nemálo kritiků i návštěvníků (nejen) folkových festivalů . Po vstřícně přijatém debutu připravily Sestry Steinovy pod producentskou taktovkou Michala Němce (Jablkoň) druhé album s názvem "Můj tanec". Živočišnou bezprostředností, důvěrou v to co dělají i tématy textů se Sestry Steinovy řadí na čestné místo někam mezi Radůzu a blahé paměti divoženky Dybbuk, potažmo Zuby Nehty.

Kujooni

Rovněž Kujooni mají jisté vazby na Jablkoň. Multiinstrumentalista Jan Judl je nejen členem slánské formace Kujooni, ale i basista (a fagotista) zmiňované(ho) Jablkoně. Kujooni provozují jakýsi druh městského folklóru. Vedle vlastních písní se věnují i předělávkám notoricky známých šlágrů v duchu šraml-music, což je velká zábava.

Papaya Days

Další Děčíňáci. Mladá kapela pošilhávající přes oceán po jamajských vzorech spojuje reggae s dubem i australským národním nástrojem didgeridoo. Špetka punkových riffů dodá na energii a výsledkem je skočná i houpavá hudba. To podle tempa.

Ty syčáci

Petr Váša, bývalý člen Z kopce a Ošklidu je renesanční postava: fyzický básník, skvělý písničkář a v neposlední řadě zábavný showman. Šíři svých aktivit rozmnožil nedávným vydáním "alternativní opery" Lišák je lišák. Zapomenout nesmíme ani na jeho spoluhráče Tomáše Fröhlicha a Petra Zavadila, bez nichž by Syčáci nebyli Syčáky.

NUO

Nuselský umělecký orchestr, tak zní zkratka. Skvělí hudebníci, nekonvenční přístup k odkazu pana Armstronga. Alternativní jazz?

Xavier Baumaxa

Buranissimo forte - sláva buranství! Podivný pseudonym excentrického "freak-folkaře" původem z Litvínova odkazuje jak k zaměstnaneckému působišti (bau bau Baumax!), tak i k estrádnímu písničkáři Martinu Maxovi. Oba jsme pohledný svalovci a sympaťáci s kytarou, tvrdí Xavier Baumaxa a koutky mu při tom cukají.

Swordfishtrombones

První album Amorous Fruit (1998) pro mě bylo jako blesk z čistého nebe. Takovou kapelu tuzemská scéna už dlouho postrádala. Desku plnou sametově dekadentních písní s odkazy na Toma Waitse, britské kytarovky a Nicka Cavea bych i dnes bez váhání nominoval do ankety o nejlepší debut minulé dekády. Nedávno vyšlo těmto sympatickým Brňákům třetí album Blood & Milk v produkci renomovaného Dušana Neuwertha (Tata Bojs, Kryštof, Nierika, Veneer…) a nutno uznat, že kouzlo lety nevyprchalo.

Wuty a Mihai

Pohrobci nadějné hip hopové formace Severská dvojka zpívají o tom jak se žije v Severních Čechách. Skutečně to občas není žádný med. A potom je celkem jedno jestli bydlíš v Ústí nebo ve Varnsdorfu, na Severní Terase, nebo v Chánově…

Echt!

Tři studiová alba, jeden živák, irské pivo, český rum (pardon tuzemák). Hospodský rock má v našich krajích díky tradici špatných zábavových kapel poněkud pejorativní nádech. To se však ani v nejmenším netýká Echt!

Dr. Fleischman (PL)

Jedna z mála kapel která zraje jak víno. Jejich alternativní jazz core je hodně ovlivněn skupinami jako No Means No nebo Black Flag. Každopádně to u nich není na škodu. Má to štávu a švih. (huk)

Institut (PL)

Institut - slow core. Stačí smíchat Codeine s Thema 11 a získáme chutný koktejl, který budete vstřebávat hodně pomalu. Není kam spěchat, beznaděj a deprese si vás stejně najdou..... (huk)

The Roosters! (D)

Oslovily vás kapely Hives, The Strokes a jim podobní hype týpci? Máte rádi garážový rock či punk? V tom případě jsou pro vás němečtí The Roosters! to pravé ořechové.

Hypnotix

Po rozpadu původního Babaletu založili v druhé polovině osmdesátých let manželé Dittrichovi kapelu Hypnotix. Z původně čistého reggae bandu se Hypnotix přetransformoval v kapelu, jíž nejsou cizí taneční beaty ani world music. Na rozdíl od těch, kteří se vezou na módní vlně zájmu o vše etnické, se u Hypnotix jedná o kontinuální vývoj. Nenechte si ujít koncert kosmopolitní party, která koncertuje víc v zahraničí než doma.

The Alpine (DK)

Tahle dánská kapela pro nás byla hodně příjemným překvapením. Popové melodie, rockový tah, profesionálně odvedená studiová práce. Bude-li jejich vystoupení tak dobré jako jejich nahrávky, máme se na co těšit. Věštíme jim velkou budoucnost!


… v jednání je ještě jedno překvapení, jakýsi dárek ke dvacátému výročí festivalu. Zatím není nic potvrzeno a proto to nechceme zakřiknout. Pokud to vyjde, možná přijde i …

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...