19 května 2006

Václav HAVEL - HN

HN.IHNED.CZ 19. 5. 2006 00:00

VÁCLAV HAVEL

Z ODS dýchá cosi nesympatického

Praha, 19. 5. 2006


Z ODS dýchá cosi nesympatického
Václav Havel je přesvědčen, že země je zralá na změnu. V rozhovoru pro HN ovšem naznačuje, že vítězství ODS ve volbách by ji nepřineslo. "Změnou nutně nemusí být odchod sociální demokracie do opozice. Myslím, že naopak, kdyby se do sněmovny dostali zelení, eventuálně i Kaslovi liberálové, byla by asi logičtější budoucí koalice s ČSSD než například s ODS."
Havel míní, že důležitá není výměna politických stran u moci, ale změna stylu vládnutí. "Nejde o to, jestli vládne ODS či ČSSD. Mohou vládnout tak, že žádnou změnu nezpozorujeme: stylem, atmosférou, hodnotami, perspektivou.
KSČM? Jsou větší hrozby
Podle bývalého prezidenta není perspektiva, že může po volbách vzniknout vláda závislá na komunistech, tím nejhorším nebezpečím: "Nám starším, kteří jsme dobu komunismu zažili, to moc milé není. Ale zároveň si nejsem jist, jestli to je to největší nebezpečí pro tuto zemi. Naše komunistická strana je asi taková strana, jako byla před třiceti čtyřiceti lety komunistická strana francouzská nebo italská. V demokratických poměrech byly poměrně velké a silné komunistické strany, které nebyly pociťovány jako základní systémové nebezpečí. Byl bych ale samozřejmě radši, kdyby vláda ani prezident nemuseli být odkázáni na komunisty."
Varování před "fašismem"
Podle Havla, který sám komunisty bojkotoval a ani na Hrad je nikdy nezval, jsou nejméně dva nebezpečnější trendy než menšinová vláda s podporou komunistů.
"První je globální, tedy soubor nebezpečí, který hrozí lidstvu, a tedy i naší zemi. Druhé nebezpečí je užší. Kryptofašismus je možná silné slovo. Ale mluvím o některých výrocích o registrovaném partnerství, redukci rodiny na čistě reprodukční funkci, o klecových lůžkách, do nichž se nám nemá cizinec co plést, o tom, že se lidé nemají moc co stěhovat po zeměkouli. Tento státní centralismus spojovaný s kultem hygieny, čistoty, kultu zdravého těla, má posléze velmi blízko k očišťování se od problémových menšin, k etnické čistotě."
Čekání na jinou ODS
Havel se netají tím, že případný průnik ODS k moci není jeho srdci ani trochu blízký: "Jak jsem tak cestoval po republice, mluvil jsem s ohromným množstvím starostů ODS, hejtmany, členy zastupitelstev. A měl jsem z těch hovorů dobrý dojem...," říká Havel.
"Sem tam jsem se setkal i s velikou nevolí občanstva na místní ODS, že se nevybíravým způsobem zmocnila vlády a zaujala místo, které dříve zaujímali komunisti, dokonce někdy, že jsou to titíž lidé. Ale co si hlavně myslím: celou dobu se mi zdá, že věrchuška ODS, její nejvyšší vedení... Nevím, jak bych to řekl. Snad že z něj na základě četných osobních zkušeností dýchalo cosi nesympatického. Možná, až i v ODS vyrostou mladší politici a dostanou se na místa nahoře, bude to jiná strana."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...