20 června 2006

Klíštata jako komunisti společnosti




Vpřírodě se na vás přilepěj

a vysajou a těžce nakazí

jako komouši v padesátých

a pozdějších letech minulého

století.

Svině jedny


Lečim boroliozu a jsem
očkovanej vúči klíštové
encefalitýdě a pořád se
ale bojím....

Zaplatˇ pambu teť
už víc klíšťat a vím o čom nluvím loni sem jich měl přes dvacet .

Donaha a prohlídnout! Tak by měla končit každá delší procházka letní přírodou. Klíšťata mají v těchto dnech hody. Na svou oběť číhají v trávě; nejvíc jich je v okolí řek, v blízkosti listnatých nebo smíšených lesů, ale chytit je můžeme i ve městě - v parcích a zahradách.
Ačkoli mohou mít nákazy od klíšťat děsivé následky, očkovat se podle lékařů nechal asi jen každý devátý. "Letos už máme několik případů encefalitidy," potvrzuje Hana Roháčová, primářka infekčního oddělení na Bulovce.
"Zánět mozku může končit obrnou nebo i smrtí. Jeho těžké formy mohou člověka zabít během několika dnů!" upozorňuje primářka.
Příznaky přitom vypadají nenápadně: zvýšená teplota, bolesti hlavy a kloubů. Když se k tomu přidá nevolnost, poruchy pohybu nebo ztráty vědomí, je zle.
Proti encefalitidě dosud neexistuje žádný účinný lék. "Očkovat by se měli hlavně starší lidé, ty postihuje nemoc nejhůře. Rodiče očkují především děti, a na sebe zapomínají," říká Roháčová. Teď už je na očkování pozdě, provádí se na podzim a v zimě.
Nemusíte však propadat panice a trávit zbytek léta zavření doma. Stačí se na malé zabijáky pořádně vyzbrojit - repelenty a oblečením. Doporučují se dlouhé kalhoty a světlé oblečení, na kterém klíště snadno objevíte.
"Důležité je důkladně se doma prohlédnout a vyklepat oděv. Čím dříve klíště objevíte, tím lépe," zdůraznila primářka. Borelióza, kterou rovněž přenášejí klíšťata, není tak nebezpečná jako zánět mozku, zato se však vyskytuje častěji.
Účinkují na ni antibiotika, ale neexistuje proti ní očkování. Lékaři doporučují sledovat ranku po klíštěti alespoň tři týdny. Červená skvrna může být známkou lymeské boreliózy.

Klíšťová encefalitida

Očkování: ano
Lék: není (léčí se pouze příznaky nemoci)
Příznaky: horečka, bolení hlavy, kloubů, zvracení, poruchy pohybu, ztráty vědomí
Následky: ochrnutí, únava, úporné bolesti hlavy, nebo dokonce smrt

Lymeská borelióza

Očkování: ne
Lék: antibiotika
Příznaky: po klíštěti zůstane na kůži červená skvrna s bělavým lemem, která později mizí
Následky: postižení nervové soustavy, kloubů, srdečního svalu; při včasném léčení bez následků

Co s ním pak?

Klíště bychom neměli pálit nebo rozmačkávat, tak by se mohla nákaza rozšířit. Nejlépe je klíště ponořit do dezinfekce a poté jej spláchnout.

Pomoci může i B-komplex

Klíšťata, ale i komáry odpuzuje částečně i vitamin B. Vylučuje se kůží a klíšťatům nechutná. "Je to možné, podobá se to účinku kvasnic," říká k tomu primářka Hana Roháčová. B-komplex mohou užívat lidé i jejich čtyřnozí kamarádi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...