01 prosince 2006

Franta Málek - přítel "nejen" dálek.

Mezi nejznámější po Jágrovi a Kolerovi rozhodně patří turista František Málek, organizátor a účastník mnoha turistických pochodů, významný znalec a návštěvník našich rozhleden, autor několika stovek památných razítek.
Motto :
Tráviti klopotný život svůj pouze prací, nýbrž jest prospěchem každému seznati kraje, kde se nacházejí památky našich předků a kde každému dodává Boží příroda radost, útěchu, sílu a chuť.

Věnoval se dohledávání a registraci kamenných křížů (při 12 expedicích). Samozřejmě nesmíme zapomenout na zásluhy při obnově a dramatického zachraňování Erbenovy vyhlídky. Člověk plný nadšení a elánu. I když zdůrazňuje, že nejsou jenom rozhledny, vrací se k nim stále. Zajímavě o nich vyprávěl. Navštívil jich u nás 150 (je nositelem diamantového odznaku), k tomu ještě 50 kostelních nebo městských věží. Která je nelepší? Říká, že je těžké vybírat, líbí se mu starší kamenné. Z rozhledny musí být vidět. Každá má svou historii. S Karlem Punčochářem se pustili do boje za záchranu nejdříve Větruše a loni (od 12. 1. 2005) to byla dostavba Erbenovy vyhlídky. Klub českých turistů, zastupovaný právě K.Punčochářem a F. Málkem, odmítl atypickou železnou konstrukci. Prosazovali historizující varianty dostavby. František nakreslil několik návrhů. Rozvinula se spontánní akce a úspěchem bylo slavnostní otevření 15. října 2006. Vyhlídka se změnila v rozhlednu. Závěrem vybírám některé myšlenky F. Málka: 'Přesvědčovat, domluvit se, spolupracovat v dobrém. Turistika je poznání všeho druhu, zkušenosti, připravenost. Rozhledna bez výhledu je jako hospoda bez piva nebo rybník bez ryb. Snažím se pomoci tomu, kdo má zájem, nemám rád zneužívání, ale normální jednání. Je to otázka důvěry založené na podání ruky a dodržení slova.'Přál by si vyhlídku na Vysokém Ostrém, Nakléřově, Mariánské skále atd.
.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...