14 června 2007

The Boom & Orchestra zahrají

VEŘEJNÁ SBÍRKA Křesťanského sdružení mladých lidí YMCA pro obnovu klášterní zahrady v areálu Dominikánského kláštera v Ústí nad Labem.
Již pátým rokem pořádá ústecká YMCA Veřejnou sbírku pro získání finančních prostředků na rekonstrukci klášterní zahrady v areálu dominikánského kláštera a její zpřístupnění široké veřejnosti. Spolu s existujícími zařízeními v prostorách kláštera, by se historická zahrada měla stát součástí centra kultury a vzdělanosti a sloužit k pořádání pravidelných akcí různých žánrů a zaměření.

Právě v klášterní zahradě se v červnu odehraje jeden z benefičních koncertů. Vystoupí skupina The Boom & Orchestra v kompletní sestavě se zhruba 30-ti členným orchestrem. Hostem bude ústecký Nirvana Unplugged Revival. Výtěžek koncertu poputuje na zmíněné konto veřejné sbírky.Trocha historie: První informace o existenci církevní stavby na místě dnešního kostela sv. Vojtěcha je možné doložit již roku 1186, kdy český kníže Bedřich provdal v Ústí nad Labem svou dceru za syna míšeňského markraběte Oty. Tato církevní stavba měla v polovině 13. stol. podobu hradu s kostelem, tzv. hradiště. Dále měl velmi pohnutou historii, během ní byl zničen rušením městských hradeb a několikrát přestavěn. Po roce 1989 byl Dominikánský klášter a kostel sv. Vojtěcha v restituci navrácen Řádu bratří kazatelů - dominikánům, který objekt spravoval až do března roku 2004. V roce 1990 došlo k opravě střešní krytiny a ke generální úpravě fasády kostela a kláštera. Také zahrada byla upravena a osázena ovocnými stromy. V roce 1996 odešel z prostor kláštera Národní památkový ústav, za jehož působení byl tento objekt výrazně opraven. V roce 1999 začala v klášteře působit ústecká pobočka Křesťanského sdružení mladých lidí YMCA. A v roce 2002 začala prostory oživovat a zpřístupňovat veřejnosti.
Na jaře 2003 byl otevřen 1. nízkoprahový klub pro mládež. Mateřské centrum POHÁDKA se otevírá v dubnu 2004 v prostorách bývalé zákristie kostela sv. Vojtěcha. V současné době celý objekt spravuje YMCA v Ústí nad Labem (občanské sdružení) a pokračuje v naplňování svého programu: "Oživení areálu Dominikánského kláštera v Ústí nad Labem".
Na sobotu 23. června 2007 od 19:00 připravuje YMCA spolu se skupinou The Boom and Orchestra, pod záštitou primátora města pana Mgr. Jana Kubaty, za podpory Města Ústí nad Labem, Národního domu a Ústeckého hudebního studia Benefiční letní koncert v klášterní zahradě jako součást kampaně pro obnovu a zpřístupnění této kulturní památky.
Ústečané se tak mohou zapojit a kampaň podpořit buďto přímo zakoupením vstupenky na benefici nebo zasláním finančního příspěvku na konto Veřejné sbírky (č. úč.: 1111 095/2400).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...