29 června 2007

Z bráchovejch týdeníků

26DENÍK - Na Bukově, městské části Ústí nad Labem se jakási parta nadšenců pustila do stavby neobvyklé zastávky MHD. Sehnali kdesi starou tramvaj, uřízli ji bok a zbytek instalují jako netradiční zastávku. Chtějí to všechno zvládnou do 13, resp. 18. července letošního roku. Více z bráchových Týdeníků na Neviditelném psu.

Součástí zastávky bude i pamětní deska a exposice k šedesátému výročí. Proč zrovna tahle data ?
Na krásnou slunečnou letní neděli 13. července 1947 zažilo město Ústí nad Labem největší dopravní nehodu tramvají v České republice a dosud i ve Střední Evropě ( aspoň co se ví ). Tramvajová souprava, plně obsazena výletníky, se vraceli z Telnice spojem v 16.38, vykolejila v místě za Valérovým kopečkem ( spád okolo 60 promile) na Bukově. Soupravě selhaly brzdy, motorový vůz se rozkymácel, v zatáčce se vůz naklonil a zachytil o železný sloup elektrického vedení.
Vlečný vůz následkem vymrštění narazil do vlečného vozu linky č. 5 stojícího na vedlejší koleji. Obě soupravy byly zcela zdemolovány. Podle svědků se řidič (rovněž nehodu nepřežil) snažil do poslední chvíle brzdit i s použitím písku. Lidé vyskakovali z neovladatelné tramvaje, jiní zahynuli ve vozech. Dle očitých svědků to vypadalo strašně, kusy lidí, plná tramvaj košíků z malinami a to vše dohromady...... Výsledek: 30 usmrcených ( 19 na místě nehody, 11 cestou a v nemocnici), 45 těžce zraněných a 31 lehce.
Dne 18. července se konal na Mírovém náměstí pohřeb obětí katastrofy, kterého se zúčastnilo na 30 tisíc lidí. Pohřbu byl přítomen i ministr vnitra Václav Nosek. Tato nehoda vyvolala a dodnes vyvolává dohady o její příčině. Objevily se fámy o sabotáži ze strany Sudetských němců, či vyřešení soukromých problémů řidiče soupravy. Jako nejpravděpodobnější příčina se však jeví technická závada, která by odpovídala stavu vozového parku v poválečných letech.
Pozn. B. Pozoruhodné na tom je, že si ten pohřeb ( bylo mi šest ) na dnešním Mírovém náměstí před Českou Spořitelnou ještě pamatuji, resp. si pamatuji že jsem tam byl s otcem, pamatuji vystavené rakve na podiu, bylo vedro a všude spousty lidí a v tom davu pár lidí omdlelo a odvážela je sanita. Toť vše. Asi to byl zážitek, který malému dítku zalezl pod kůži

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...