23 října 2009

Václav Sedláček - Neznámí hrdina z Ústí n/L


ČT2: Ve stínu Jana Opletala - Václav Sedláček v cyklu Neznámí hrdinové - pondělí 26. října

Demonstrace 28. října 1939 si vyžádala dvě oběti na životech - Jana Opletala a Václava Sedláčka. Ten druhý byl zapomenut. Vypráví o něm nový dokument z cyklu Neznámí hrdinové - Pohnuté osudy v pondělí 26. října na ČT2 od 20:55 hod.
Cyklus publicistických dokumentárních filmů o hrdinech, na které se velmi rychle zapomnělo, nebo zůstali zcela neznámými, pokračuje snímkem Ve stínu Jana Opletala.

Před sedmdesáti lety, na demonstraci 28. října 1939 protestovali Češi proti německé okupaci. V jejím průběhu byl postřelen medik Jan Opletal, který se po osvobození stal symbolem těchto tragických událostí včetně uzavření českých vysokých škol a deportace českých studentů do koncentračních táborů. Na dlažbě však zůstal po střele německého vojáka ležet také mrtvý demonstrant. Byl to dvaadvacetiletý Václav Sedláček, který je v pravém slova smyslu neznámým, lépe řečeno zapomenutým hrdinou. Střelec nebyl nikdy odhalen. Podle názoru lékařů zemřel Sedláček pět minut po svém postřelení. Na stejném místě byl zraněn i Jan Opletal, který svému zranění podlehl později.
Kdo byl Václav Sedláček, který se nebál jít spolu s dalšími vlastenci demonstrovat do ulic proti okupaci, třebaže okupační moc již předem varovala a slibovala krutý zásah? "Je otázka, proč si zřetelněji nepřipomínáme statečnost českých lidí, kteří se nebáli jít demonstrovat proti okupantům - podle dobrozdání zahraničních historiků to byla nejmasovější protestní akce v okupovaných zemích! - nenechali se zastrašit a třebaže jen v Praze jich byly stovky krutě zbity, o pár dní později šli znovu demonstrovat, tentokrát při pohřbu Jana Opletala." říká scenárista Pavel Taussig. Režie Zdeněk Všelicha, dramaturgie Jiří Sirotek, kamera Pavel Blažek, Antonín Kutík, vedoucí výroby Helena Veselá.

Repríza dokumentu Ve stínu Jana Opletala: na ČT2: pátek 30. 10. od 10.00 hod., na ČT24: středa 28. 10. od 10:30 hod., neděle 1. 11. od 07:32 hod., po půlnoci od 03:05 hod.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...