25 října 2012

Cáry z filmů na Festivalu Sudety

SUDETY 2012 - VŠECHNO JE V TOBĚ!
Čtvrtý ročník festivalu se sudetskou tématikou vzniká za spolupráce Činoherního studia, Ústecké kulturní platformy '98, Lesa divokých sviní. Odehraje se v několika blocích v průběhu celého listopadu převážně v Činoherním studiu.

18. 11. ne 19:00 (zdarma)
CÁRY Z HRANEJCH FILMŮ
dobový sestřih 5ti celovečerních snímků (50. - 60. l. min. stol.) - místa ústeckého Severního polabí (severnipolabi.cz) - fotograf, badatel, blogger (usti.blog.cz), cestovatel, herec, překladatel atd. Milan 'Pekky' Bouška - Činoherní studio (cinoherak.cz).
Pro přehrání klikni na obrázek.


18. 11. ne 19:30 (vstupné dobrovolné)

CÁRY STAREJCH FILMŮ - undergroundové dokumentyRY STAREJCH FILMŮtřídní nepřítel František Stárek - My jsme to nevzdali

Pořad z unikátních dokumentů vznikl v rámci projektu Historie českého undergroundu Ústavu pro studium totalitních režimů (ustrcr.cz), je chronologicky propojen a ucelen komentářem jednoho ze zakladatelů hnutí - Františka 'Čuňase' Stárka - laureáta Ceny Paměti národa 2012 (cenypametinaroda.cz). Zhlédnete amatérské práce, 'cvíčka' žáků FAMU i profesionálně provedené snímky tématu se věnující s nelíčeným zájmem. Vzorky propagandistických agitek Čs. televize a instruktážní elaborát StB působí dnes až komickým dojmem. Vzhledem k tomu, že domácí (8mm) kopírování bylo prakticky nemožné, nelze o samizdatu takřka hovořit, většina zůstávala jen v originálech, proto máme k dispozici jen vzácná torza, zbytky nenávratně zmizely při domovních prohlídkách nebo byly osvětleny rukou příslušníků VB přímo při pokusu o natáčení. Jde tedy o konkrétní události, jež ale mají své příběhy.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...