11 října 2006

Žakys...POSTAVÍM SI DŮM Z KONOPÍ...

Stěny budu mít ze zelený...

(Marsyas)
a jak to bylo a bude dál ?
Dům z konopí začal stavět Petr Žáček v Podviní u Trnovan na Litoměřicku. Kvůli technickému konopí se však již dvakrát střetl se zákonem. Stavbu domu totiž neohlásil a stavební úřad proto chce, aby jej zboural.
Z konopí se dá udělat karosérie na automobil, palivo do automobilu, postavit dům, upíct chleba, a to bych tady byl do zejtra do rána, kdybych měl říct všechny ty věci. Minimálně třicet tisíc produktů je potvrzenejch. Petr ŽÁČEK
  1. Policie navíc začala zkoumat konopí a zjistila, že obsahuje o pět procent omamné látky THC více, než povoluje limit. Žáček se teď odvolává proti rozhodnutí soudu, jenž jej odsoudil na dva roky podmíněně za výrobu drog.
  2. "Je historickou pravdou, že nebýt konopí, Kolumbus by nikdy neobjevil Ameriku. Z něj se totiž dělala lana, plachty, olej a dalších tisíc věcí. Má i vynikající izolační a pevnostní vlastnosti. Tak proč by z konopí nešel postavit i dům?!"
  3. Postavit dům z obnovitelných zdrojů je geniálně jednoduchý nápad. Neničíte životní prostředí a stačí vám jen kámen, písek, vápno, hlína, dřevo a dále samozřejmě konopí. Když vše funguje, jak má, ještě můžete konopím v zimě topit. A ze semen se zas dá vyrobit olej nebo upéct chléb. Náklady jsou minimální. A navíc má dům z přírodních materiálů podle Petra Žáčka i pozitivní energii.
  4. Případ pana Žáčka dobře ilustruje některé potíže moderní protidrogové války, ale na druhou stranu by neměl svádět k unáhleným generalizacím. Trnovanský stavebník byl obviněn podle slavného paragrafu 187, který do českého právního řádu v roce 1999 prosadili lidovečtí politici s cílem snížit poptávku po drogách.
  5. "Sousedi sepsali petici za odstranění stavby, nechápu proč. V současné době probíhá řízení o odstranění mého milovaného domu.
    Pořád si myslím, že se s úřady dohodnu a že pochopí, jakým přínosem může být experiment.
  6. Úředníci rozhodli, že budou experimentální stavbu do jara příštího roku tolerovat, i když by ji podle běžného postupu nechali zbourat. Stavitel domu Jiří Žáček totiž nemá projekt, ani posudky hasičů a hygieniků.
  7. Muž, který vidí ve stavbách z konopí budoucnost, vítá, že dostal odklad. Dál chce ale postupovat tak jako dosud. Nejdřív hodlá stavět a pak teprve kreslit a shánět posudky. "Přede mnou to nikdo nikdy neudělal a já hledám cestu, abych to do nákresů nanesl správně. Tak musím zkoušet, jak to funguje," vysvětluje stavitel domu Petr Žáček.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...