14 prosince 2006

Standa Penc - musí být senátor a nebo aspoň prezident.

Musím ti to říct / I´ve Got to Tell You
(Režie: Kateřina Krusová, Rok: 2006)
Filmový dokument o souboji Stanislava Pence s trutnovskou radnici po jeho slavném telefonátu bývalému premiéru Paroubkovi je možné stáhnout z webu produkční firmy Da Ska Records. Film byl uveden na festivalu filmů dokumentárních v Jihlavě.
V dokumentu je zachycen i celý telefonát z podia trutnovského festivalu, následně pokračuje neuvěřitelnou tahanicí s "úředníkem", který se všemi silami snaží zabránit Pencovi v nahlédnutí do spisu. Film ke stažení (46 MB) zde: http://daskarecords.com/video/musim_ti_to_rict.wmv Stojí za podívanou, poslouží i jako vhodný nácvik pro jednání se zpupným českým úřednictvem.

V červenci 2005 zasáhla policie proti technoparty CzechTek. Představitelé státní moci ale nebyli schopni přesvědčivě zdůvodnit, proč k násilnému ukončení vůbec došlo. Z akce se stala politická událost, která na několik týdnů ovládla veřejné mínění. V srpnu se konal trutnovský hudební festival, jehož pořadatelé přímo z pódia zatelefonovali českému premiérovi Jiřímu Paroubkovi. Bývalý disident, chovatel koz (a kandidát Strany zelených) Stanislav Penc se Paroubka zeptal, co by publiku vzkázal. Premiér divákům popřál příjemnou zábavu a zavěsil. Vzápětí Penc návštěvníkům nadiktoval číslo Paroubkova mobilu. Premiér dostal tisíce SMS zpráv a obratem podal na Pence stížnost. Spor projednávala trutnovská radnice. Její úředník se na setkání s Pencem připravil víc než důkladně. Dokonce požádal kolegu, aby celé jednání zaznamenal videokamerou. Zpočátku vše vypadá na nevzrušivou událost, ale výřečný, ve spleti zákonů zběhlý a mimořádně asertivní Penc se rozhodne bojovat a nakonec vítězí, když úředníka donutí sepsat zápis z jednání, jímž v podstatě sám sebe obviní z nedodržení úředních postupů. Režisérka Kateřina Krusová poprvé v českém dokumentu využila záznamu úřední kamery a groteskní found footage dokázala dát dramatický tvar.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...