09 března 2007

Bursík vyvěsil tibetskou vlajku.

Ministr životního prostředí a předseda zelených Martin Bursík vztyčil dnes ráno přes stížnosti čínského velvyslanectví před budovou svého úřadu v pražských Vršovicích tibetskou vlajku. Do celosvětové akce Vlajka pro Tibet, která připomíná povstání Tibeťanů proti čínské okupaci ve Lhase, se tak poprvé zapojil český vládní úřad. Tibetská vlajka bude ve Vršovicích viset až do pondělí, vicepremiér chce, aby nezůstalo pouze u symbolu.

O pomoci Tibetu Bursík dnes hovořil s vyslancem dalajlamy Kelsangem Gjalcchenem. Tibetská náhorní plošina čelí podle jeho informací silnému tlaku, je odlesňována a zvyšuje se tam těžba rud. Tlak na životní prostředí znamená i příliv Číňanů do velehor, který zesílil po vybudování železnice. "Zvažuji možnost podpory Tibetu v rámci rozvojové pomoci, ekologických témat k řešení je tam řada," řekl ČTK. V úvahu by podle něj připadala například vědecká mise.

Vicepremiér si je vědom toho, že o případné spolupráci bude nutné jednat s Čínou. Prostor pro to vidí například při zasedáních ministrů životního prostředí. Svého čínského partnera zná, zřejmě je to podle něj "otevřený člověk". Čas si prý udělá i na čínského velvyslance v Praze.

Bursík vyvěšuje tibetskou vlajku každý rok i na svém domě proti budově Poslanecké sněmovny v Praze. Vůbec poprvé modročervená vlajka se zlatým sluncem v Česku 10. března zavlála před jedenácti lety.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...