11 března 2007

Kniha o kulturně - uměleckých aktivitách na Ústecku.

Křest knihy proběhne ve středu 21. 3. od 19.30 ve Filmovém klubu Aula na Pedagogické fakultě UJEP, České mládeže 8 v Ústí nad Labem.

V březnu 2007 se vydává kniha Skryté vrstvy s podtitulem Rozhovory o kulturních a uměleckých aktivitách v Ústí nad Labem a na Ústecku od konce 70. let do roku 2006. Obsahem publikace je patnáct dosud nepublikovaných interview s umělci, organizátory, publicisty a dalšími aktivisty na poli místní kultury vposledních třiceti letech.

V knize o rozsahu dvě stě stran se objevují rozsáhlé rozhovory publicisty Jaroslava Balvína ml. např. s profesorem a malířem Jiřím Bartůňkem, muzikantem, zakladatelem Radioclubu a Ústecké kulturní platformy ´98 Milanem Pištěkem, dramatikem Karlem Tománkem, performery Radimem Neuvirtem a Nargym, členy kapely Houpací koně Janem Brambůrkem a Jiřím Imlaufem a dalšími osobnostmi různých generací a různých umění a zájmů. Řeč je tu mj. o tom, jak vznikl v Teplicích punk a později performance-group Vyžvejklá Bambule, jak v roce 1989 probíhala labskoústecká studentská a divadelní revoluce, co to je ústecký okruh výtvarníků, jaká byla ústecká rocková a nezávislá divadelní scéna 90. let, apod. Jednotlivá interview jsou doplněna bohatou archivní fotodokumentací.
Kniha Skryté vrstvy s portréty fotografa Jakuba Vrhela a v grafické úpravě Jiřího Hanka vychází za podpory Města Ústí nad Labem v labskoústeckém nakladatelství Grafobal Pres, specializovaném na regionální literaturu, jako jeho 7. publikace.
Knihu uvede Radim Kopáč - literární kritik a šéfredaktor Portálu české literatury Ministerstva kultury České republiky (www.czlit.cz). Během programu zahrají a zazpívají písničkář a vůdčí osobnost Houpacích koní Jiří Imlauf, skladatel a producent Jan Brambůrek, performer Nargy a unplugged i vokální trio Luny´s Mood. Pořadem budou provázet komiksoví hrdinové ze starých Čtyřlístků Střapeček a Metlička v podání členů Vyžvejklé Bambule. Vstup bude zdarma. Na křtu bude kniha k prodeji za zvýhodněnou cenu, poté bude dostupná mj. v labskoústeckých knihkupectvích a v distribuční síti Kosmas (www.kosmas.cz).
Jaroslav Balvín

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...