01 prosince 2007

Čtyři páry bot Jana Wienera

"Nejtěžší, co v životě bývá, je čelit sobě samému,"řekl Jan Wiener (1920) v rozhovoru pro Pozitivní noviny v souvislosti s vydáním své autobiografické knížky Bojovník aneb Vždy proti proudu
Čelit sobě samému musel v životě mnohokrát. Jednou však sám nad sebou prokazatelně zvítězil. To když se po válce rozhodl popřít vnitřní nesouhlas s konáním Němců za války a jako pedagog začal seznamovat mladé Němce s historií střední Evropy.
Čtení na pokračování : ZDE
Když v roce 1939 Jan Wiener odjížděl z Československa, musel na ministerstvu financí předložit seznam věcí, které chtěl odvézt s sebou.

Úředník, který výběr schvaloval, mu vmetl do tváře: "Čtyři páry bot? Nebudeš mít čas obnosit ani jeden, židáku!" Když se po válce Wiener jako seržant RAF s tímto úředníkem na ministerstvu znovu setkal, bylo jasné, že se karta obrátila. Ale ne nadlouho. Na rozdíl od úředníka Havránka, který si po letech do důchodu odnášel za vzorné služby státu Řád práce, čekaly Wienera po roce 1948 vyloučení ze studií na univerzitě a pracovní tábor na Kladně. Teprve díky pozvání, jež obdržel od Eleonor Rooseveltové, se mu na prahu šedesátých let podařilo uniknout. Natrvalo přesídlil do USA. Všechno, co prožil, mělo smysl. Už jen proto, že mohl své poznání předat vlastním dětem a dalším generacím jako profesor na Williams College ve Washingtonu či jako přednášející na Univerzitě Karlově a na pražské fakultě New York University.
Kolik párů bot od té doby Jan Wiener prochodil, bychom jen stěží spočítali. Pravdou zůstává, že má dva domovy - ten první v Praze a druhý v americkém Lenoxu. V roce 1969 napsal knihu Atentát na Hitlera, letos vydal autobiografickou knížku Bojovník. Četbu na pokračování z ní pro cyklus Osudy připravila Marie Valtrová. V režii Petra Mančala účinkují Rudolf Pellar, Michal Pavlata a Hana Kofránková.
ČRo 3 - Vltava, od pondělí 19. listopadu, 11.30

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...