21 listopadu 2007

Zaniklé obce - Untergegangene po roce - nach Jahre 1945

Pro přemíru času co jsem dříve proseděl po různých občerstvovnách a při pohledu na svoji starou kastly a opotřebovanej pajšl jsem se při svojích cyklistických výletech do blízkého i vzdáleného okolí a ještě s jednym samovylečitelným alkoholikem pustil do pátrání po kořenech předešlích generací a jejich sídlech. Říkám vám že to není ztráta času, protože zjistíte, že pachtění za korunou která zabere většině lidu, většinu času, víc než spánek je vůči jednomu /svojemu / životu irelevantní. Zaklikejte si na tři adresy třech pěšáků v "Zaniklích obcích.cz" na : Pekkyho, Doma a veterána těchto stránek Freda. Rozhodně budete jednou taky zaniklí.

Příklady:
  • Desetitisíce lidí musely opustit domovy a pozorovat, jak jejich město ustupuje režimu, který je obětoval kvůli lákavé hnědouhelné žíle pod jeho základy. Královský Most ale nebyl jedinou obcí, která padla za oběť "vyšším" zájmům. Někdy to byla stavba vodní nádrže, vznik vojenského prostoru nebo se místo hodilo například jako skladiště popílku.
  • V okolí měst Ústí nad Labem, Telice atd. vybagroval hruznej stroj který se jmenoval Vekorypadlo K800 pár desítek obcí které najdete na již zmíněných stránkách.
  • Státní hranice dělila dva zcela odlišné světy, jejíž překročení, nebo spíše pokus o něj, mohlo znamenat smrt. Aby se mohl hlídat "výdobytek socializmu" co nejlépe, musely být odstraněny přilehlé vesnice.
Míst, která v Česku po druhé světové válce díky socialistickému režimu osiřela, nebo jnak vyšuměla jsou stovky. V karastru jedné takové v blízkosti vojenských kasáren o kterých dnes již skoro nikdo nic neví sem se narodil.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...