11 února 2015

Oliver Perry Smith


...byl asi velkej machr !


Před První světovou válkou se hlavně v Saském Švýcarsku objevil horolezec z jiného kontinentu ale byl spíše jak z jiné planety. Jmenoval se Oliver Perry Smith(*11.10.1884). Přijel za matkou do Drážďan v roce 1902 z Filadelfie v USA a stala se z něho legenda.

Ve škole na místní Technice se Oliver seznámil s místními lezci a velmi brzy po svém příjezdu začal "škodit" v Sasku, což mu zůstalo až do jeho 28 let, kdy lezení pověsil na hřebíček.


Jak vzpomíná Albert Kurze v ročence Jahrbuch für Turistik, 1954: "První květnovou neděli roku 1902 jsem s kamarádem lezl na věž Hinterer Ganskofel, když tu na mě z komína vedoucího na vrchol dolehne gejzír nadávek a hekání namixovaný slovem "goddam". Po několika minutách z komína vylezl mladík, chvíli váhal, pak nás pozdravil a sedl si vedle nás na polici pod vrcholovou stěnkou. Hoch měl na sobě okované boty, anglický sportovní kostým a široký klobouk.
Vysvětlil nám, že v těch botách vrcholovou stěnku sólo nezdolá, tak jsem vylezl na vrchol a nabídl mu druhý konec lana.

Představil se jako Oliver Perry Smith z Filadelfie a říkal, že zde trénuje na výstupy v Alpách…a tak začalo jedno velké horozeleckého přátelství. Každou neděli jsme pak jezdili lézt společně.

O další akci je dochovaná zpráva z dopisu příteli Fehrmannovi z roku 1908. Perryho slovy, komentujícími prvovýstup na věž Haupt Drilling: "Hoyer stál vedle hladkého žlabu, Hünig na jeho ramenou, zatímco já jsem z boku Hüniga nadzvedával, až konečně dosáhl na chyt a překonal tak obtížné místo. …Následoval traverz vpravo a 5 metrů nahoru…Hünig již zkušeně lezl po mojí ruce, pod vrcholem se však objevily potíže a on spadl na moje záda, ve vzduchu se přetočil, trefil hlavou skálu. Krev tekla proudem, zabarvujíce pískovec do ruda. Za chvíli se Hünig posadil na polici a proklínal Boha a svět vůbec…bylo jasné, že vrchol musím zdolat já, zvláště když pod věží bylo početné obecenstvo z drážďanského lezeckého oddílu Schwarzer Komin, jehož někteří členové nesli černou vlajku se smrtkou - znakem jejich oddílu. Po mnoha pokusech a zatlučení kruhu jsem o půl třetí stanul na vrcholu a vztyčil naši vlajku. Dobral jsem své spolulezce a musím říct, že bez nich by tento výstup nebyl možným. Věž je 31 metrů vysoká, mnohem vyšší než jsem myslel a konečně jsem zavřel hubu Löschnerovi." (Paul Löschner byl tehdy jedním ze špičkových lezců, který se o výstup na Haupt Drilling pokusil dříve a shledal to neslezitelným.)

Fehrmann na svého kamaráda vzpomíná: "Perry-Smith byl nejsilnější osobností, kterou jsem kdy potkal. Měl talent dělat věci monumentálně… ať už šlo o hledání prvovýstupů ve skále či v ledu, či noční rallye s jeho Bugatti, popřípadě v přátelských pitkách. Nebyl rozhodně svatým a ani jím být netoužil. Pouze málo lidí opravdu vědělo, že pod jeho někdy drsnou šlupkou bije ušlechtilé srdce."

Oliver se za volantem svého Bugatti. Vedle něho sedí přítel Rudolf Fehrmann.

Vybrané Saské(G.T.) výstupy Perryho:

1. března 1903 vstoupil na saskou scénu Oliver Perry-Smith společně s Albertem Kunzem svým prvním prvovýstupem na Falkenstein cestou Kunzeweg IV.

19. září 1905 Oliver dělá stoj na hlavě na vrcholu Barbariny poté, co byl první, kdo jí vylezl...

27. května 1906 první výstup na Jungfer - "Alter Weg" VII. Je to první cesta ve stupni VII (UIAA VI-), dnes spíše za šest, díky erozi chytů, D.E. - ale pozor, z police je to ke kruhu (jedinému na cestě) sakrametsky daleko.

24.červen 1906 výstupem "Perrykante" VIIb na Spannagelturm v Bielatalu poprvé dosažen stupeň VIIb (VI UIAA). Opět O. Perry-Smith, tentokrát s Arthurem Hoyerem.

3. září 1906 další, tentokrát spárové VIIb - "Südriss" VIIb na Dreifingerturm - Rudolf Fehrmann a Oliver Perry-Smith.

9. září 1906první výstup na Teufelsturm - "Alter Weg VIIb (VIIc)" čtveřicí Oliver Perry-Smith, Walter Hünig, Arthur Hoyer a Rudolf Fehrmann. Ve své době považován za nejobtížnější výstup. Je to i nejtěžší prvovýstup Perryho Smithe. D.E. - Mimochodem je to velmi nebezpečná cesta, málo lezená, všichni raději při výstupu na tuto monumentální věž volí těžší cestu Talweg VIIIa. Výstup vedl sedmnáctiletý Walter Hünig, spolulezci mu byli Oliver Perry-Smith a W. Baudisch.

Někdy překvapoval kamarády kanadskými žertíky přestože byl Američan, třebaže na vrchol věže potajmu vynesl kolo. Tak ho v roce 1912 na fotografii zachytil Walter Hahn.

Další neuvěřitelné kousky:

Vylezl ve své době jako jediný na světě Matterhorn 13 krát - jednou ve tmě.

Bez jištění vylezl na Eiffelovku.

Během zimy v Evropě, zpropagovával lyžování a stal se první americký mezinárodní lyžařský šampion. Vyhrál rakouské skokanské a běžecké tituly v roce 1914.

Byl jednou zatčen za opíjení a narušování pořádku v obci Bad Schandau. G.T. - V roce 1907 byl na tři měsíce internován na zámku "Sonnenstein" . V amoku ohrožoval své okolí pistolí, demoloval nábytek a vše v okolí. Po zatčení v Bad Schandau ale uprchl z cely. Byl deportován do USA ale vrátil se.

Vlastnil Bugatti se kterým jezdil ďábelsky rychle nejen do skal, ale po celé Evropě. Několikrát se proto dostal s policií do velkých potíží.

Do USA se vrátil před První světovou válkou v roce 1914 se svou ženou Agens a tříletým synem Illkem a do Saska se již nikdy nepodíval. Své syny od lezení odrazoval slovy, že je to příliš nebezpečné, a podporoval je v lyžování.

Jak řekl jeden z dnes již stovky nestorů Labského lezení, Dan Eminger: "Jaktože o něm ještě Hollywood nenatočil film !"

Zemřel v 13. května 1969. Čest jeho památce !

11. 2. 2015. sestavil: Milan Pekky Bouška.
Doplněno od: Eminger Dan(D.E.) a Gerhard Tschunko(G.T.) další - Komentáře k článku.

1 komentář:

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...