23 května 2007

Jan Muller alias Jogi Mokšanand v UL



Jan Muller alias Jogi Mokšanand
vás zve na dvě ojedinělé přednášky o józe, nejstarších sánskrtských textech a kritice západní civilizace Jogiho Mokšanandy v Ústí nad Labem v pondělí 28. 5.

V Legendární ulici naproti hotelu Vladimir na Masarykově třídě vystoupí od 17.00,
v Klubu Circus poblíž Národního domu ve Velké Hradební pak od 20.00.
Vstup na obě přednášky je dobrovolný.

Český rodák Jan Muller alias Jogi Mokšanand (narozen 14. 2. 1941 v Praze) získal na pražské vysoké ekonomické škole titul Ing., poté pracoval jako státní zaměstnanec na železnici. Kvůli chronickým zdravotním potížím byl nucen trávit minimálně dva měsíce u moře, což byl v socialistickém Československu problém. Nicméně díky neodbytnosti a detailní znalosti ústavy se mu vždy během pracovního roku podařilo získat devizový příslib a odjet mezi lety 1970-1982 tu do Francie, tu do Sýrie, Jordánska, Iráku apod. (jako zaměstnanec železnic měl cestu zdarma). Po každé cestě musel absolvovat výslech u StB, kde po něm nakonec zbyla řádně tlustá složka. Nicméně jeho zdravotní potíže se pravidelnými pobyty u moře nelepšily, a tak na doporučení svého lékaře nakonec v roce 1982 odjel vlakem do Indie. Za ilegální opuštění republiky byl v Československu odsouzen k 20 měsícům vězení. V Indii postupně prošel na sto ašrámů po východním i západním pobřeží a pod vedením několika guruů a prostřednictvím různých typů jógy vyléčil své neduhy a dosáhl osvícení. Nakonec si v indickém městě Patna otevřel svůj vlastní ašrám, kde léčil a učil jógu stovky žáků na základě nejstarších védských textů. V Indii žil Muller nelegálně, protože ztratil pas. Když chtěl po roce 2000 vycestovat zpět do České republiky, zatkla ho indická policie, a nakonec se tedy vězení nevyhnul. Roku 2003 se mu vrátit do Čech podařilo. Pokusil se neúspěšně kandidovat postupně do Parlamentu České republiky a Magistrátu hlavního města Prahy. Jeho ambicí a politickým programem bylo přesvědčit lidi o tom, že západní civilizace včetně životního stylu, životosprávy, farmaceutického průmyslu atd. je jeden veliký omyl. Podle Mullera lze všechny civilizační nemoci vyléčit správným druhem jógy na základě textů starých 9000 let. Současná podoba jógy je podle něj pouze jakousi life-stylovou gymnastikou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Liškou ke zdi Neumím psát recenze ale musím. Nechci si instalovat co furt v PC nepoužívám ani to moc neumím používat(myslím že je to celé a...